Som enhver anden Københavner, er jeg helt tosset med fastelavnsboller. Og jeg elsker at alle bagerier efterhånden kæmper om at lave den lækreste, smukkeste bolle på markedet. Én af mine absoluttet favoritter får man hos Andersen Bakery, og i år gik de ind i kampen med endnu en lækker sag, nemlig maritozzi.
Maritozzi er en italiensk bolle fyldt med flødeskum, så selvfølgelig passer den ret godt ind i den danske fastelavnsæson. Man kan vel egentlig sige, at den minder lidt om en sydlandsk semla? Lige meget hvad, er det ihvertfald en lækker sag, og jeg kunne selvfølgelig ikke dy mig for at prøve at lave sådan en herlighed selv! Så her er mit bud på en maritozzi – italiensk fastelavnsboller med karamelflødeskum, pyntet med hasselnøddeflager og saltkaramelsauce.
Der bliver 10 stk. af opskriften
Det tager cirka 1 time at lave dem (eksl. hævetid)
Det skal du bruge
Bollerne
- ½ dl. vand
- 45 g. hvedemel
- 1,6 dl. lun sød- eller letmælk
- 50 g. sukker
- 12,5 g. gær
- 490 g. hvedemel
- 0,6 dl. smagsneutral olie
- 0,5 dl. flydende honning
- Korn fra en ½ vaniljestang
- Lidt appelsinskræl (hakket fint)
- 2 æg + 1 ekstra til pensling
- 1 tsk. salt
Fyldet
Du kan fylde bollerne med alt muligt, men den klassiske måde er en flødeskumscreme, som jeg også har gjort. Men du kan også sagtens røre en vaniljecreme, piske en chokolademousse eller komme noget helt tredje i. Kun fantasien sætter grænser 🙂 Jeg havde selv noget saltkaramelsauce til overs fra min banankage, så derfor rørte jeg skummet op med det. Ligeledes kan man også pynte dem med alt muligt. Jeg brugte hasselnøddeflager, men det ville også være smukt med pistacienødder eller frysetørrede bær.
- 2,5 dl. piskefløde
- 2 spsk. flormelis
- Korn fra ½ vaniljestang
- Karamelsauce
- Hakkede nødder (jeg brugte hasselnøddeflager)
- Pynt, f.eks. tørrede blomster, flormelis, krymmel, guldstøv el. lign.
Sådan gør du
- Først luner du den ½ dl. vand og 45 g. hvedemel ved let varme i en skål indtil det bliver til en tyk, klistret masse. Stil det til side til senere
- I en skål (evt. røremaskinens skål med dejkrog, hvis du bruger det) rører du gæren ud i lun mælk og sukker
- Tilsæt herefter de øvrige ingredienser; mel, olie, honning, vanilje, appelsinskal og æg og rør det hele hurtigt sammen
- Tilsæt salt og din ‘klistrede masse’ af vand og mel som du startede med at lave
- Ælt dejen på medium niveau i cirka 8 minutter (dejen skal fortsat være lidt klistret)
- Put lidt olie en skål og vend dejen over i. Lad den hæve i minimum 1 time (gerne til dobbelt størrelse)
- Efter hævning vendes dejen ud på bordet og du skærer stykker ud af den med en dejskærer
- Læg bollen i din håndflade og ‘niv’ dejen tilbage med den anden hånd, så du ender med at få en flot glat overflade
- Læg dem på bagepapir og lad dem efterhæve i en times tid
- Pisk et æg sammen og pensl bollerne når de er efterhævet, drys evt. med perlesukker
- Tænd ovnen på 180 grader (ikke varmluft) og bag bollerne i 18-20 minutter
- Lad dem køle af på en rist
- Når de er afkølede skærer du et skråt snit cirka halvvejs ned igennem bollen og tager midterdelen ud
- Pisk din flødeskum op og smag til med evt. smagsgivere
- Fyld hullet i bollen ud med det piskede flødeskum og lav det rene snit med en spatel eller en dejskraber
- Pynt med hakkede nødder, krymmel, tørrede blomster eller andet og server
0 kommentarer